MUST-SEE: This House in Jakarta is a Tropical Escape!

Tucked in a corner of a small residential development in Jakarta, this house is set back generously by at least 12 meters from the street and shrouded by wild banana plants lining the perimeter wall. It stands 460 square meters on a 1000-square-meter L-shaped site, a composite of two lots. One enters the premises through gray laser-cut steel doors on the left side of a white boxy garage separate from the main house structure.

Connecting the garage from the house is a luxurious yet serene pathway. “The owner wanted a forest-like entrance, which is why we decided on this tall corridor,” said architect Tan Tik Lam. Slender columns echo the svelte trunks of nearby trees. The rhythmic arrangement of the organic and the rectilinear is also impressed on the decking as shadows are cast throughout the day.

House Jakarta, tropical house, tropical home, tropical houses, Jakarta House, Indonesia house, architect Tan Tik Lam, Tan Tik Lam

“The family keeps their Chinese traditions strong so we worked that in through the terracotta-colored floor in the living spaces and the geometric entrance arches, referencing the old temple gateways,” added Tan on the Jakarta house

House Jakarta, tropical house, tropical home, tropical houses, Jakarta House, Indonesia house, architect Tan Tik Lam, Tan Tik Lam

Home Office

The living and dining areas are located in one room at the center of the house and open up to the pool deck. An additional set of sliding doors on the opposite side allow cross-ventilation as the great room has a setback of 3 meters from the back perimeter wall.

House Jakarta, tropical house, tropical home, tropical houses, Jakarta House, Indonesia house, architect Tan Tik Lam, Tan Tik Lam

This expansive space where people, indoors, outdoors, land, and water converge is the pause in the house’s processional narrative. Just like the space beside it, the master bedroom opens to the deck, giving the homeowners their own little poolside veranda. A 10-meter-long eave, with an incline of almost 40 degrees, segregates this portion from the more public area of the deck.

House Jakarta, tropical house, tropical home, tropical houses, Jakarta House, Indonesia house, architect Tan Tik Lam, Tan Tik Lam

The roof’s eave extends all the way from the second floor, shielding the children’s bedroom windows, to the first storey on the house’s east edge. The area it delineates is the portion of the pool deck right outside the master bedroom. The pool stairs are on the corner of this veranda so the homeowners can simply walk straight out of their bedroom for a swim.

House Jakarta, tropical house, tropical home, tropical houses, Jakarta House, Indonesia house, architect Tan Tik Lam, Tan Tik Lam

From the east edge of the lot, one can see how the entrance corridor almost blends in with the row of trees. The low office wing occupies the west edge of the lot, here seen beyond the canopied walkway, with its windows given additional shade by the trees.